2010. augusztus 27., péntek

Asterix az olimpián


Eredeti cím: Astérix aux jeux olympiques
Kiadás éve: 2008
Rendező:Frédéric Forestier, Thomas Langmann
Főszereplők: Gérald Depardieu, Clovis Clornillac, Benoît Poelvoorde, Alain Delon
IMDB: 4,9
Rotten Tomatoes: N/A (RT-n egy pozitív – angol -, és egy negatív – ismeretlen nyelv – kritika)

A pekingi olimpia nagy hajrájában a franciák is megtették a magukét, és nem is keveset öltek bele. A film már a harmadik élőszereplős Asterix-film, és bár nem mondanám, hogy a legjobb, mégis harmadszori megnézésre is volt, hogy hangosan felnevettem.
Röviden a történetről: kedvenc galljaink egyik földije, Habarodix halálosan beszeret Irinába, a görög hercegnőbe, akire azonban Brutus, Cézár pöppet pösze fia (Forgács Gábor szinkronja egyszerűen bődületes!) kivetette a hálóját. Némi kakaskodást követően megszületik a döntés: az veheti feleségül a gyönyörű Irinát, aki megnyeri az olimpiát. A helyzet egészen addig reménytelen Habarodix számára, amíg Asterix, Obelix, Csodaturmix, valamint nem túl nagy örömükre Hangjanix is el nem kísérik őt Göröghonba. És innentől elszabadul a pokol.
Megtudjuk, hogyan is vesztette el a karját Milói Vénusz, találkozunk egy igazi Góliáttal, részt veszünk egy rögtönzött bárd-konferencián, kapunk egy romantikus erkélyjelenetet is, aminek a végére Brutus és Obelix teszi az i-t, némi Jedi-erőnek is a birtokába jutunk, valamint megcsodálhatjuk Michael Schumacher debütálást a mozivásznon, a legvégére pedig az előző fejezet főhőse, Skiccpausz is betér egy kis bulizásra.
Slusszpoén még, némi történelmi utalásként Brutus kis epizódjai – valahogy mindig megpróbálja eltenni apucit láb alól, ám ez sajnos a különböző kóstolók (párduc, fürdő- és tükörkóstoló) sosem jön össze.
Bár egyesek a darabot minden idők legrosszabb európai filmjének tekintik, azért még ne temessük. Vannak gyengepontjai, ezt nem tagadom – megismétlődik a druidarablás motívuma, amiből már kaptunk az első, 1999-es porcióban, néhol a jelenetek és az effektek eltúlzottak (bár ez néhol inkább a poén kedvéért történik), valamint némelyik mellékszereplővel sem vagyok teljesen megelégedve.
Viszont Brutus elsőrangú – negatív hőshöz képest a film humoros voltát szinte teljesen egymagában viszi végig, Obelixszel megsegítve. Mondjuk ehhez, mint már említettem, nagyban hozzájárul Forgács Gábor szinkronja. Talán a kritikusoknak csak azért nem tetszett a film, mert ők ebből kimaradtak. Ha lesz időm, majd sajnálom őket…

Nincsenek megjegyzések: