2010. július 13., kedd

Shrek a vége, fuss el véle


Eredeti cím: Shrek Forever After
Kiadás éve: 2010
Rendező:Mike Mitchell
Főszereplők: Mike Myers, Cameron Diaz, Eddie Murphy, Antonio Banderas
IMDB: 6,7
Rotten Tomatoes: 58%

Ugyan az, mint a Perzsia Hercege – voltak bizonyos elvárásaim, aminek nem felelt meg a film.
Persze, egy Shrek moziról beszélünk, szóval a szórakozás garantált, de ez akkor sem hozta az eddigi részek színvonalát. A sztori alapjába véve ötletes és aranyos, attól függetlenül, hogy ez az epizód is ugyanarról szól, mint az előző kettő – Shrek újra egyszerű ogre akar lenni, hírnév és felelősség nélkül. Rumpelstilstkint (remélem, jól írtam) például kifejezetten üdítő karakternek találtam, a maga őrültségeivel és röhejes parókáival. De ugyanakkor ez az alternatív valóság-dolog hatalmas hiba is volt a készítők részéről, miután ezzel annyira megkavarták a sztorit, hogy mi négyen, az átlag 18 évünkkel képtelenek voltunk megérteni, hogy pontosan mi-miből is következett.
Mellesleg ha belegondolunk, az egész film egy nagy bakira épül. A mi kis vörös törpénk – nem vagyok hajlandó még egyszer leírni azt a nevet – ugyebár egy napot ad Shreknek, hogy valódi ogre lehessen. Ő pedig ennek a huszonnégy órának a felét elszórakozza, utána elmegy az erdőbe, a mocsárba, az Óperencián túlra, a sárkány várához, és vissza. Az első részben csak a Duloc-sárkány vára út két-három napot vett igénybe. Itt max 1-2 órát. És emiatt hihetetlen lesz az egész történet. Arról meg már ne is beszéljünk, hogy milyen könnyen befogadják Shreket az ellenállásba – jó, ezt még megmagyarázom -, hogy Fiona is milyen gyorsan hisz majd neki, és a francba is, hogy került Kandúr Fionához?! Számomra ez a legnagyobb kérdés azt egészben.
És apróbb bakikból is van elég – mint például Shrek eltűnő, majd újra megjelenő páncélja. Vagy hagy említsem még itt az igencsak gyenge kezdő- és lezáró jelent sort – a végén hogyan került Shrekékhez a többi ogre?
Valamint ez a film könyörtelenül lop minden sztoriból, amit csak el tus érni, és itt most nem csak népmesékről beszélek, hanem például az Oz-könyvekről – mert ugyan hol másutt olvadnak el a boszorkányok a tiszta víztől?
Mellesleg a végét sem értem egészen. Ha egyszer érvénytelenítették a szerződést, akkor miért a buliba került vissza, miért nem oda, amikor aláírta a szerződést? Az lenne szerintem logikus…
A vágás pedig kritikán aluli. Sokszor éreztem úgy, mintha a trailerből látnék egy részletet, mintha hiányoztak volna belőle másodpercnyi részek. Illetve azt sem fogom megbocsátani a készítőknek, hogyha csak ideiglenesen is, de megölték Mézit. Az brutális volt.
Persze ettől függetlenül megvoltak ennek a filmnek is a maga pillanatai. Például a bömbéljé’!-gyerek. Na, az hatalmas volt. Vagy mikor Pinocchio el akarta adni Gepettot. Illetve a szado-mazo előjáték (oké, ez így nem volt benne a filmben. Ezt drága barátosném nyögte benne annál a résznél, amikor Shrek és Fiona gyakorolnak a harcra). Na meg a boszi-break. De sajnos más nagy pillanatot nem tudok megemlíteni.
A Shrek a vége, fuss el véle attól függetlenül, hogy aranyos kis film, egyáltalán nem nyűgözött le. Mikor kijöttem a moziból, nem a nagy pillanatokat ismételgettem, hanem a problémáit ecseteltem. Önmagában nem rossz, az elődeit nézve elég gyenge.

Nincsenek megjegyzések: