2010. szeptember 6., hétfő

A másik Boleyn lány


Eredeti cím: The Other Boleyn Girl
Rendező: Justin Chadwick
Főszereplők: Natalie Portman, Scarlett Johanson, Eric Bana
Kiadás éve: 2008
IMDB: 6,7
Rotten Tomatoes: 41%
Mostanában rákaptam a történelmi drámákra, amiknek a sorában az első a Másik Boleyn lány volt.
A történet többé-kevésbé ismert. Boleynéknak van két lánya, az egyiket – Máriát - most adták férjhez, a másikat – Annát - pedig VIII. Henrik szeretőjének szánják. Ám a király máshogy gondolkodik, és Máriát veszi magához. Viszont Anna sem adja fel egykönnyen, és hosszútávon kiharcolja, hogy a király őt vegye el feleségül, hatalmas változásokat indítva el Angliában, mint úgy megtéve az első lépéseket saját sírja felé.
Mit is mondjak? Lenyűgözött. Natalie Portmant a Star Wars óta kedvelem, és bár Scarlett Johansontól még nem láttam filmet végig, egy darabban, el kell ismernem, hogy ők ketten nagyszerű csapatot alkottak, a fagyira a tejszínhabot pedig Eric Bana tette fel. Valamint külön meglepetés volt számomra újra találkozni ebben a filmben Juno Temple-lel, akit a Vadócka Drippy-jeként ismertem meg. Juno karaktere itt igencsak messze áll a Vadócka vicces, kicsit lökött Drippy-jétől, hiszen Jane Parkert, a Boleyn lányok sógornőjét alakítja, aki közvetlenül felelős férje és Anna kivégzéséért.
Na de ennyit a színészekről! Illetve még csak annyit, mielőtt továbblépek, hogy külön tetszett Natalie Portman játéka a lefejezését megelőző jelentnél. Hogy a büszke nő, aki pár héttel korábban még százaknak parancsolt, hogy őri meg tartását egész az utolsó előtti pillanatig, hogy aztán ott a vég torkában összeomoljon… Bravó!
A történet igazán megfogott, bár történelmileg nem volt éppen elég pontos – kezdve onnan, hogy a történészek szerint Anna volt a fiatalabb nővér, nem pedig Mária, ahogy a film beállítja, és még sorolhatnám. A jelmezek bámulatosak voltak, gyönyörűek, mégis korhűk (bár itt van némi problémám jelen pillanatban, hiszen ma kezdtem el nézni a Tudorok című sorozatot, ami ugyebár szinte ugyanazt a történetet meséli el, csak korábban kezdi, és később fejezi be, és ahol bár hasonlók a jelmezek, mégis teljesen mások – de erről majd egy másik postban). Itt pedig még külön piros pont is jár Anna B betűs nyakláncáért, amit még a korabeli festményeken is megcsodálhatunk.
A helyszíneket jól választották ki, és az angol táj még mindig gyönyörű.
Mindent egybevetve viszont A másik Boleyn lány nem csak egy történelmi dráma, hanem egy tanmese is. Tanmese egy olyan nőről, aki mindent megtett, hogy megkapja, amire vágyott, csakhogy a végén rájöjjön, hogy mekkora hibát is követett el ezzel. Mese a hatalomról, életről, halálról, aljas játékokról, és az örök testvéri szeretetről.

Nincsenek megjegyzések: